Stauder er det bedste valg til en have fuld af blomster. Fordi stauder er flerårige, behøver du ikke oprette en seng eller grænse hvert år. Du er nødt til at give stauder en vis pleje for at holde dem smukke i lang tid. Sådan gør du.

BOTTOMIK

Ikke hver flerårig er den samme
Stauder er urteagtige, flerårige (flerårige) planter, der formerer sig hvert år under jorden. Planterne, der vokser over jorden, dør af om vinteren. Der er et utroligt udvalg af sorter, som alle adskiller sig fra hinanden med hensyn til vækstformer, blomstringstider, blomsterformer og blomsterfarver.

Portræt af stauder

Hvis du vil vide mere om stauder og deres forskellige egenskaber, skal du kigge på vores planteportræt af stauder.

Smukke stauder til hver sæson
Forår
Om foråret skal du fjerne bladene fra sengen og beskære blomsterstande og frosne blade. For høje planter skal du beskære sidste års skyde tilbage til bunden. Efterlad de nederste blade. Det er vigtigt, at friske, unge skud ikke hindres i deres vækst af sidste års visne skud. Du ‘kæmmer’ lange græs. Det er den eneste måde at fjerne døde kulmer fra afgrøden på.

Sommer
I princippet har hver flerårig brug for en anden pleje. Hvis du beskærer busk salvie, larkspur og lupiner til jorden efter den første blomstring, vil de blomstre meget voldsomt anden gang. Nogle stauder producerer så meget frø, at de spredes over hele haven på ingen tid. Disse inkluderer Columbine, Foxglove og Mullein. Hvis du vil holde denne type flerårige i skak, skal du beskære dem i tide, før de første frø er dannet. Jordovertræk og pudeformede stauder kan afkortes til 1/3 til 2/3. De løber derefter ud igen og bliver meget tættere.
Nogle stauder genererer mange sideknopper og vokser stærkt, for eksempel asters og krysantemum. Men jo højere de kommer, jo mere ustabil. Derudover vises store bare pletter i bunden af ​​planterne. Beskæring af dem holder dem mere kompakte og stabile og giver dem flere blomster. For at gøre dette skal du beskære de øverste 2 til 5 cm af skuddene, så snart en plante har nået 1/3 af sin endelige højde.

Efterår
Beskær dine planter tilbage til lige over jorden. På denne måde skaber du plads til nye skud i det følgende forår, du forhindrer svampesygdomme og forhindrer såning. Fjern derefter ukrudtet og læg et tyndt lag kompost omkring planterne.

Vinter
Vi anbefaler at placere et løvdæksel over jorddæksler for at beskytte dem mod frost. Du fjerner løvet igen om foråret.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *